Legenda
Wat is een BIZ precies?
Een BIZ is een bedrijveninvesteringszone. Oftewel, een afgebakend gebied, zoals een winkelgebied of een bedrijventerrein waarbinnen bijdrageplichtigen gezamenlijk (collectief) investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving. Met elkaar wordt zo geïnvesteerd in een aantrekkelijke en veilige bedrijfsomgeving.
De activiteiten van een BIZ zijn aanvullend op die van de gemeente en de looptijd is maximaal 5 jaar. Alle bijdrageplichtigen betalen een gemeentelijke heffing die via de sector Belastingzaken wordt geïnd. De BIZ-bijdrage is een bestemmingsheffing, die strekt ter bestrijding van de kosten die verbonden zijn aan collectieve activiteiten in de openbare ruimte en op het internet, die zijn gericht op het bevorderen van de leefbaarheid of de veiligheid in de BIZ of de ruimtelijke kwaliteit of de economische ontwikkeling van de BIZ. De opbrengst van de heffing, minus de perceptiekosten, wordt in de vorm van een subsidie (BIZ-subsidie) uitgekeerd aan de BIZ-vereniging. Voorwaarde is dat de meerderheid van de ondernemers achter het plan staat middels een officiële schriftelijke stemming (draagvlakmeting). Een BIZ is dus een instrument vóór en dóór ondernemers.
Hoe word je een BIZ?
Om tot een BIZ te komen, dienen de ondernemers en/of eigenaren samen een meerjarenplan (BIZ-plan) op te stellen. Het BIZ-plan houdt onder meer in welke activiteiten men gezamenlijk wil uitvoeren en welke begroting daarbij hoort. Als de gemeente met het BIZ-plan akkoord gaat en er is voldoende draagvlak, kan een BIZ-bijdrage worden ingesteld voor alle ondernemers en/of eigenaren in het betreffende gebied. Zij betalen deze BIZ-bijdrage via een gemeentelijke heffing. De opbrengst van alle heffingen wordt in de vorm van een subsidie (BIZ-subsidie) uitgekeerd aan de BIZ-vereniging. Voor ieder BIZ-gebied wordt afzonderlijk een BIZ-vereniging opgericht. De BIZ-vereniging gebruikt dat geld vervolgens om collectieve activiteiten uit te voeren in de openbare ruimte en op het internet, die zijn gericht op het bevorderen van de leefbaarheid of de veiligheid in de BIZ of de ruimtelijke kwaliteit of de economische ontwikkeling van de BIZ. Het is niet de bedoeling dat de gemeentelijke taken worden gefinancierd vanuit de BIZ. De activiteiten van de BIZ-vereniging zijn aanvullend op die van de gemeente, welke zijn vastgelegd in een uitvoeringsovereenkomst.
Wat zijn de voordelen van een BIZ?

- Evenwichtige verdeling van de lasten, omdat alle ondernemers en/of eigenaren meebetalen.
- Gezamenlijke investeringen van ondernemers en/of eigenaren in hun bedrijfsomgeving komen makkelijker van de grond en inkopen kunnen collectief goedkoper en effectiever zijn.
- Democratische besluitvorming: iedere ondernemer en/of eigenaren kan zijn/haar stem uitbrengen. Een flinke meerderheid van stemmen is nodig voor de oprichting van een BIZ.
- Er hoeft niet geleurd te worden voor de contributie; het geld komt, mits wordt voldaan aan de verplichtingen, automatisch binnen.
- Met alle ondernemers en/of eigenaren die meebetalen zijn er geen ‘freeriders’.
- Er is meer budget, dus meer slagkracht en meer mogelijkheden om bijvoorbeeld langdurige contracten af te sluiten, waardoor een mogelijk inkoopvoordeel kan worden behaald.
- De ondernemers en/of eigenaren kunnen professioneler opereren en kunnen zich makkelijker organiseren, wat hun onderhandelingskracht richting de gemeente vergroot.
- Meer mogelijkheden om ondersteuning in te huren.
- De BIZ levert een positieve bijdrage aan het lokale leefklimaat door de aanpak van verloedering, het verbeteren van de veiligheid en van de uitstraling van het winkelgebied, Iets waar ondernemers, eigenaren, klanten en gemeente allemaal belang bij hebben.
- (Opstart van) een BIZ vergroot de saamhorigheid tussen ondernemers en/of eigenaren.
- De ondernemers en/of eigenaren kunnen via de uitvoeringsovereenkomst duidelijke afspraken maken met de gemeente over elkaars verantwoordelijkheden en wie waarin investeert in het BIZ-gebied.
Wat en wie betalen er?
De ondernemers bepalen, op basis van de geplande activiteiten, zelf de hoogte van de BIZ-bijdrage. Deze verschilt dus per BIZ-gebied en varieert bij de meeste huidige Haagse BIZ-en tussen € 250,- tot € 650,- per jaar met een enkele uitschieter naar boven of beneden. De ondernemers bepalen zelf de BIZ-definitie die leidend is voor het aantal bijdrageplichtigen. Het kan dus gaan om een gebruikers-BIZ, een eigenaren-BIZ of een combinatie-BIZ (gebruikers en eigenaren). In principe vallen woningen (incl. winkel-woningen met meer dan 70% woonbestemming) en objecten die geen of weinig baat hebben bij een BIZ, zoals een kantoor op de etage, geldautomaat, opslagruimte of transformatorhuisje en niet voor publiek toegankelijke objecten, buiten de BIZ-definitie. Ook kan in de definitie worden opgenomen om bij een gebruikers-BIZ de onroerend goed eigenaar te belasten in geval van leegstand.
Wilt u meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op via het contactformulier